11 Ekim 2015 Pazar

Tasmanya Soykırımı

tasmanya, avustralya kıtasının güney kısmındadır. halkı, primat insan ile modern insan arasındaki geçiş formu olarak görülür. belki de bu nedenle insanlar tasmanyalılara insan muamelesi yapılmamasına tepki göstermediler eski zamanlarda. 

tasmanyaya yerleşen ingilizler, kıtlık ile mücadele etmek zorundaydı. hindistandan yiyecek gelemiyordu, keza yol uzundu ve yiyecekler bozuluyordu. bu nedenle kanguru vs. avlamaya başladılar. 

ancak sömürge nüfusu artmaya başladıkça avlanma sahaları genişlemek zorunda kaldı. nihayetinde tarım alanlarında da büyüme başlayınca, yerliler ile sömürgeciler karşı karşıya geldi. 

ingilizler yerlileri iş gücü olarak görmediler, sömürmediler. bunun yerine, kendi rahatlıkları için yerlilerin yok edilmesi gerektiğine karar verdiler. 

kadınları kaçırdılar, kadınlara tecavüz ettiler ve kadın ticareti yaptılar. keza sömürge kısmında 6 erkeğe bir kadın düşüyordu. 

büyükler öldürülürken, tasmanyalı çocuklar köle edilmeye başlandı. ancak bunlar da çok kısa süre çalıştıktan sonra ölüyordu. keza iş koşulları ağırdı. ayrıca bağışıklık sistemleri avrupadan gelen hastalıklara alışkın değildi ve çiçek gibi hastalıklar yerlileri öldürüyordu. 

bunun üzerine yerliler gerilla savaşına başladılar ve beyazlara saldırılar düzenlediler. ancak bu soykırım fitilini ateşlemiş oldu. sıkıyönetim ilanı ile, yerlileri öldürmek suç olmaktan çıkarıldı. böylece haydutlar ve hırsızlar, toprak elde edebilmek için, kadın ticareti için yerlilere sistemli şekilde saldırmaya başladılar. 

bu süreçte, yerli başına 5, yerli çocuk başına 2 pound ödül kondu. valinin emri ve organizasyonu ile, 2000 kişilik sömürgeci kitlesi sürek avına çıktı. tasmanya kırlarında yerli arayıp bulduklarını öldürdüler. yerlilerin elinde tüfek bile yoktu ve yok edilmeleri çok kolay olmuştu. 1831 yılında başlaya sıkı yönetim, 1 yıl içinde istenen elde edildiğinde kaldırıldı. 1842 yılında kalan tasmanyalı sayısı 10'dan azdır. 

1876 yılında ise son tasmanyalı hayatını kaybetmiştir. 

ingilizler tasmanyaya girmeden önce 10000 kişilik tasmanyalı nüfusu olduğu tahmin ediliyor. 73 yıl içinde bu nüfus tamamen ortadan kaldırılmış oldu. 

Üst başlığımızda diğer soykırımları da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder