11 Ekim 2015 Pazar

İnka Soykırımı

inkalar, orta amerikadan, güney amerikanın en güney ucuna kadar uzanan, gelişmiş bir medeniyet düzeyine, çok büyük zenginliklere sahip, barışçıl bir medeniyetti. 

ispanyolların kendilerine ulaşmasından önce, izole bir yaşam sürüyorlardı. doğa ile barışık bir hayat tarzları vardı. 

ispanyollar ilk kez inkalar ile karşılaştıklarında tarih 16.yüzyılı gösteriyordu. bir komün yapısı ile düzenli sistemleri vardı. şehirlerinin düzeni ve güzelliği, ilk gören ispanyolların aklını başından almıştı. binaların çatılarındaki altın kaplamalar, ispanyolların burayı ele geçirmek için önemli bir sebebe sahip olduklarını gösteriyordu. 

nitekim 1532 yılında, bugünün peru bölgesine geliyor ispanyollar. barışçıl bir görüşme istediklerini söyleyerek, aynı azteklere yaptıkları gibi (bkz: aztek soykırımı) halkı kandırıyorlar. ve kralı esir alıyorlar. elbette ki özel mülkiyet bile olmayan, komün yaşamının her şeyi düzenli kıldığı inka insanı böyle bir hareket geleceğini tahmin edememiştir. ardından ispanyollar kralı öldürerek inkaları şoka uğratır ve çekilir. 

ardından çok daha büyük bir ordu ile inkalara saldıran ispanyollar, o dönem 16 milyon olduğu tahmin edilen inka nüfusunu 1560 yılına kadar yarıya indirdikleri soykırım hareketine girişirler. bu süreçte gerilla savaşı ile ayakta kalmaya çalışan inkalar, ispanyolların ateşli silahları ile baş edememiştir. 

Üst başlığımızda diğer soykırımları da bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder